Comunicatul comun al structurilor asociative

COMUNICATUL COMUN AL STRUCTURILOR ASOCIATIVE PARTICIPANTE LA ÎNTĂLNIREA CU

SECRETARUL GENERAL AL PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT DIN 22 FEBRUARIE 2018

La inițiativa și în organizarea Asociației Ofițerilor de Rezervă din România (AORR) a avut loc în data de 22 februarie, la Palatul Parlamentului o întâlnire între secretarul general al Partidului Social Democrat, domnul Marian NEACSU și delegați de la Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” - dl. gl.r Marian BUCIUMAN, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne – dl. gl.r Dan Mariu MIHAI, Federația Militarilor din România – dl. Gl.rtr. Nicolae GROPAN,  Asociația ROMIL – dl. col.r. Marian TUDOR și ai AORR – dl. gl.r. Virgil BALACEANU, dl.gl.rtr.Vasile BĂEȚELU si col.r. Constantin MONAC reprezentând Forumul Structurilor Asociative din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.

Decanul de vârstă al reprezentanților structurilor asociative mai sus menționate, președintele în exercițiu al Forumului, dl. gl.rtr.  Nicolae GROPAN, a prezentat demnitarului scopul și motivele care au generat această întâlnire.

În esență discuțiile s-au centrat pe stadiul și parcursul legislativ a OUG 59/2017, sens în care s-a exprimat preocuparea și îngrijorarea celor 150.000 de rezerviști militari față de prevederile acestui act normativ.

Au fost argumentate, cu exemple concrete, efectele discriminatorii generate de actul normativ atât în interiorul segmentului socio-profesional pe care îl reprezentăm, între diferite categorii de rezerviști militari, cât și a acestui segment față de celelalte categorii de pensionari. Prevederile OUG 59/ în art.VII face inoperant un principiu, acela al actualizării pensiilor militare de stat, în timp ce pensiile în sistemul public se actualizează prin creșterea punctului de pensie.

S-a mai explicat interlocutorului că măsurile luate de decidenții politici (OUG 57/2015 și OUG 59/2017) la Legea 223/2015, fac inoperante principiile care stau la baza ființării acestei legi.

Având în vedere agenda sesiunii parlamentare actuale s-a solicitat reprezentatului PSD să faciliteze un dialog a reprezentaților structurilor noastre asociative cu președintele Comisiei de muncă și protecție socială din Camera deputaților și cu liderul grupului parlamentar al PSD din această Cameră.

În același context, din perspectiva dezvoltărilor legislative privind noua lege a pensiilor din sistemul public, s-a reiterat poziția structurilor noastre asociative prin care se solicită ca să se mențină legislația privind pensia militară de stat.

Din discuții a mai reieșit faptul că sunt necesare, menținerea și întărirea dialogului cu formațiunea politică majoritară și instituționalizarea acestuia prin mecanisme care să ducă la o mai bună informare reciprocă și sprijin în realizarea intereselor și obiectivelor asociațiilor noastre.

A fost subliniat, în sensul celor de mai sus, disponibilitatea corpului de rezerviști de a se implica în problematica de ansamblu a rezervei Armatei României și la dezvoltarea și perfecționarea legislației aferente acesteia.

Secretarul general al PSD a ținut să precizeze că apreciază și susține dialogul  cu structurile noastre asociative, că va da curs și va asigura întâlnirea cu parlamentarii respectivi și că se va preocupa, ca la finele lunii martie, să asigure o întrevedere și cu liderul PSD.

Președintele

Asociației ROMIL