COMUNICAT

În ziua de 20 septembrie a.c., din inițiativa gl. Nicolae GROPAN, președintele FORUMULUI AMVRRSAOPSN, la sala de spectacole a Cercului Militar Național, a avut loc Dezbaterea publică deschisă cu tema: „Evoluția drepturilor militarilor începând cu anul 1990”, organizată de Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari împreună cu Forumul Structurilor Asociative din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, în parteneriat cu Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale.

La dezbatere au fost invitați: Președintele României, Președinții celor două camere ale Parlamentului, Primul-Ministru al Guvernului României, Președintele Curții Constituționale, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, liderii grupurilor parlamentare, președinți, vicepreședinți și secretari ai comisiilor parlamentare, ministrul apărării naționale, ministrul afacerilor interne, ministrul justiției, ministrul muncii și justiției sociale, consilieri prezidențiali, Șeful Statului Major al Apărării, Avocatul Poporului, Președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, directorii SRI, SIE, SPP și STS, secretari de stat din ministerele apărării, afacerilor interne și justiției, reprezentanții structurilor din cele trei ministere care răspund de calitatea vieții personalului militar, șefii Direcțiilor financiare, directorii caselor sectoriale de pensii, precum și reprezentanți ai mijloacelor mass-media, și au participat membri ai structurilor asociative semnatare ale protocolului de colaborare în cadrul FORUMULUI.

Pe timpul dezbaterii au fost prezentate referatele:

1. Evolutia generală a drepturilor militarilor începând cu anul 1990 – modul de reflectare a legislației europene în legislația românească privind mediul asociativ

Autor: Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN

2. Politica sporurilor salariale ale militarilor

Autor: Col. (r) Viorel GLIGOR

3. Evoluția drepturilor salariale ale militarilor

Autor: Maior (r) Petre UCIU

4. Evolutia pensiilor militarilor

Autori: Col.(r) Marian TUDOR

Lt. col. (r) Gelu ASTILEAN

Dezbaterea s-a desfășurat într-o atmosferă de reală înțelegere a faptului că membri structurilor asociative încearcă, prin dialog, să transmită structurilor de diferite orientări politice, întregii clase politice, conducerii ministerului apărării, în principal, opțiunea de a alege parteneri în realizarea scopurilor comune sau opozanți ai politicii, permanente, de denigrare și umilire a militarilor.

Pe timpul dezbaterii, cei 12 înscriși la cuvânt, și-au exprimat opiniile față de gravitatea repetatelor încălcări ale prevederilor Constituționale și legale pe linia pensiilor militare. Totodată au fost făcute propuneri pentru modificarea legislației în domeniu.

S-a propus constituirea unui GRUP DE LUCRU format din specialiști în domeniile: financiar, economic, legislativ și juridic, grup ce va elabora un set de documente cu propuneri ,concrete, de îmbunătățire a legislației în domeniul salarizării militarilor, precum și al pensiilor militare.

Prin prezenta a numai 2 reprezentanți ai Parlamentului domnii:

- senator Nicu FĂLCOI

- deputat Dumitru LUPESCU

CLASA POLITICĂ, ACTUALĂ, A DEMONSTRAT, ÎNCĂ O DATĂ, TOTALUL DEZINTERES FAȚĂ DE ARMATĂ ȘI MILITARII EI.

Prin absența reprezentanților mass-mediei autohtone, s-a demonstrat, încă o dată, faptul că MASS-MEDIA ESTE INTERESATĂ DE CANCANURI, DE LUPTELE POLITICE ALE MEMBRILOR PARTIDELOR AFLATE, VREMELNIC, LA PUTERE, ȘI MAI PUTIN DE SĂNĂTATEA MORALĂ A POPORULUI.

Prin absența, TOTALĂ, a invitaților din executiv s-a demonstrat, ÎNCĂ O DATĂ, CĂ MINCIUNA, ÎNCALCAREA CONSTITUȚIEI ȘI LEGII, PRECUM ȘI ELABORAREA ȘI PUNEREA ÎN APLICARE A UNOR DOCUMENTE CE ÎNCALCĂ MORALITATEA, LEGISLAȚIA INTERNĂ, EUROPEANĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ, ÎN DOMENIUL MILITAR, CONSTITUIE O PRACTICĂ, O LIPSĂ DE RESPONSABILITATE ȘI UN NIVEL DE CONDUITĂ CE NU POT FACE CINSTE UNUI ORGANISM GUVERNAMENTAL.

Pe timpul dezbaterii s-au prezentat opinii și păreri care demonstrează faptul că la nivelul structurilor asociative, membri ai acestor structuri, nu cunosc sau nu dețin informații reale despre acțiunile desfășurate de la nivelul FORUMULUI.

La secretariatul dezbaterii au fost prezentate materiale cu propuneri concrete vizând pensiile militare, propuneri care, concretizate într-un document comun, vor fi înaintate structurilor specializate din ministerul apărării, în special Casei Sectoriale de Pensii.

DIN ÎNTREAGA DESFĂȘURARE A ACȚIUNII DIN 20 SEPTEMBRIE 2018 SE DESPRIND DOUA DIRECȚII PRIORITARE:

- REVIGORAREA ACȚIUNILOR FEDERAȚIEI MILITARILOR DIN ROMÂNIA

- CONSTITUIREA SINDICATULUI MILITARILOR

Dezbaterea s-a încheiat cu o concluzie prezentată de președintele FORUMULUI, dl. gl. Nicolae GROPAN

- „ESTE ULTIMA ACȚIUNE, DE ACEST GEN, DESFĂȘURATĂ DE LADPM.”

Suntem obligați să revenim cu precizarea ca structurile asociative, prin președinții lor, pot solicita secretarului general, înregistrările audio-video, ale dezbaterii. Totodată, solicităm tuturor membrilor structurilor asociative componente ale FORUMULUI, folosirea unui limbaj demn și civilizat în dezbaterile realizate prin mijloacele tehnice ale acestuia. Pentru realizarea obiectivelor comune trebuie să ne schimbăm mentalitatea. NU POȚI FACE SCHIMBĂRI, POZITIVE, ÎN 2018 CU MENTALITATEA ANILOR 70-80. FORUMUL STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE MILITARILOR DIN SISTEMUL APĂRĂRII, ORDINII PUBLICE ȘI SIGURANȚEI NAȚIONALE ESTE FORUMUL EGALILOR NU AL EXECUTANȚILOR.

APEL, TRANSMIS TUTUROR FORȚELOR POLITICE

COMUNICAT

La solicitarea președintelui Forumului, in data de 05.09.2018, a avut loc la sediul FMR , o întâlnire de lucru pentru stabilirea unor măsuri organizatorice privind buna desfășurare a acțiunii din 20.09.2018.

Precizăm că Dezbaterea publică, din 20.09.2018. pe teme privind:

• evoluția drepturilor salariale ale militarilor după 1990;
  • evoluția pensiilor militarilor după 1990;
  • politica sporurilor și relația cu funcția socială;
  • modul în care legislația europeană și internațională se reflectă în legislația românească, în special în dreptul asociativ al militarilor,

SE VA CONSTITUI INTR-UN APEL, TRANSMIS TUTUROR FORȚELOR POLITICE, DE RECONSIDERARE A POZIȚIEI FAȚĂ DE MILITARII ROMÂNIEI, ACTIVI, ÎN REZERVĂ, ÎN RETRAGERE SAU VETERANI.

La dezbatere sunt invitați: Președintele României, Președinții celor două camere ale Parlamentului, Primul-Ministru al Guvernului României, Președintele Curții Constituționale, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, liderii grupurilor parlamentare, președinți, vicepreședinți și secretari ai comisiilor parlamentare, Ministrul Apărării Naționale, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Justiției, consilieri prezidențiali, Șeful statului Major al Apărării, Avocatul Poporului, Președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, Directorii SRI, SIE, SPP și STS, secretari de stat din ministerele apărării, afacerilor interne și justiției, reprezentanții structurilor din cele trei ministere care răspund de calitatea vieții personalului militar, Șefii Direcțiilor Financiare, Directorii Caselor Sectoriale de Pensii, reprezentanți ai mijloacelor mass-media.

Participanți, membri ai structurilor asociative semnatare ale Protocolului de colaborare.

Acțiunea se va desfășura în SALA DE SPECTACOLE A CERCULUI MILITAR NAȚIONAL, după următorul program:

9:30 -10:00 – Primirea invitaților și participanților

10:00 -10:05 – Intonarea Imnului de stat

10.05 - 10.10 – Salutul și prezentarea invitaților și participanților – moderator – Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN

10.10 – 10.20 – Cuvântul Secretarului de Stat – Nicolae NASTA

10.20 – 11.30 – Prezentarea referatelor:

1. Evoluția generală a drepturilor militarilor începând cu anul 1990 – modul de reflectare a legislației europene în legislația românească privind mediul asociativ

Autor: Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN

2. Evoluția drepturilor salariale ale militarilor

Autor: Maior (r) Petre UCIU

3. Politica sporurilor salariale ale militarilor

Autor: Col. (r) Viorel GLIGOR

4. Evoluția pensiilor militarilor

Autori: Gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN

Col.(r) Marian TUDOR

Lt. col. (r) Gelu ASTILEAN

11.30 - 12.00 Pauză

12.00 - 13.45 Dezbateri

13:40 - 13.55 Concluzii

13.55 – 14.00 Cuvântul de închidere al președintelui Forumului

La invitația președintelui FORUMULUI, președinții structurilor asociative, participante la actiune, vor prezenta în ședința din 12.09.2018, orele 10.00, la sediul FMR, lista cu participanții la activitate, cu cei înscriși la cuvânt precum și cu eventuale propuneri privind derularea acțiunii.

Col(r) Marian TUDOR

COMUNICATUL FORUMULUI STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE VETERANILOR ȘI MILITARILOR ÎN REZERVĂ ȘI RETRAGERE DIN SNAOPSNAP

13.08.2018

Întâlnirea cu d-na ministru Lia Olguța VASILESCU, a președintelui ROMIL, filiala Craiova, împreună cu președintele sucursalei AORR Craiova, desfășurată în această dimineață, a scos în evidență două lucruri:

1. În luna septembrie se va încerca aducerea unor „corecturi" la OUG 59 (probabil și după întâlnirea liderului PSD și reprezentanții rezerviștilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională)
  2. Ministerul Apărării a făcut propunerile pe marginea legislației privind pensionarii militari (lucru cunoscut de multă vreme dar la care, niciodată, conducerea acestui minister nu a făcut precizări).

Vom reveni cu amănunte.

Col.r. Marian TUDOR

Comunicat al Forumului Asociațiilor militarilor veterani, în rezervă și retragere din sistemul apărării, ordinii publice și siguranței naționale

FORUMUL
ASOCIAȚIILOR MILITARILOR VETERANI, ÎN REZERVĂ ȘI RETRAGERE DIN SISTEMUL APĂRĂRII, ORDINII PUBLICE ȘI SIGURANȚEI NAȚIONALE

COMUNICAT

În ziua de 19 iulie a.c. a avut loc la sediul Federației Militarilor din România, ședința FORUMULUI AMVRRSAOPSN, ședința la care au participat președinții (reprezentanții) a 10 structuri asociative (semnatare a Protocolului de colaborare), secretarul general al FORUMULUI și un invitat (cdmr. Dan BUZESCU). Ședința s-a desfășurat sub președinția domnului gl. rtr. Nicolae GROPAN, președintele FORUMULUI.

Cu această ocazie au fost numiți în funcția de Secretar general al Forumului dl. mr.(r) jurist Petre UCIU și purtător de cuvânt dl. col(r) Marian TUDOR, președinte ROMIL. ORDINEA DE ZI a ședinței a cuprins: - Prezentarea de către gl. Neculai Bahnareanu (la solicitarea sa) a următoarelor probleme:

o Desfășurarea întâlnirii, personale cu ministrul apărării, din data de 9 iulie a.c., cine a solicitat întâlnirea, ce s-a discutat, ce s-a stabilit;

o Analiza Planului de măsuri cu activitățile ce se vor organiza și desfășura de către minister pentru îmbunătățirea cooperării cu structurile asociative;

o Stabilirea întâlnirii cu reprezentanții Casei Sectoriale de Pensii;

o Stabilirea întâlnirii cu secretarul general al PSD și împuternicirea reprezentantului ANCMRR Bistrița Năsăud pentru soluționarea acestei acțiuni;

o Solicitarea mandatului pentru întâlnirea cu ministrul apărării din data de 30 iulie a.c.;

- Problemele relațiilor structurilor asociative, semnatare ale Protocolului FORUMULUI, cu alte structuri ale spectrului politic al societății, cu referiri directe privind acțiunile legate de înființarea unui secretariat de stat pe problemele rezervistului militar;

- Modul în care s-a desfășurat acțiunea – SCRISOAREA PETIȚIE – de la ministerul apărării;

În urma dezbaterii punctelor de pe ordinea de zi s-a stabilit :

- Constituirea delegațiilor pentru întâlnirile cu :

• Ministrul apărării : președintele Forumului, președintele ANCMRR, secretarul general al Forumului, reprezentantul ARPIA, reprezentantul AMVVD;
  • Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul: președintele Forumului, secretarul general, reprezentanții AORR, AMVVD și ROMIL;
  • Secretarul general al PSD; reprezentanții ANCMRR, AORR și ANCMRR MAI (care au protocoale de colaborare cu PSD), președintele și secretarul general ai Forumului;
  • Șeful DGFC, după întocmirea unui material privind modalități de soluționare a disfuncțiilor privind aplicarea Legii 223/2015. Fiecare structura asociativă va desemna un reprezentant, până luni, 23.07, și va prezenta propuneri pentru materialul comun;

În problema secretariatului de stat cu problemele rezervistului militar, nu s-a creat o idee comună, chiar dacă AORR și ANCMRR SIE au insistat pe menținerea și participarea la grupul de lucru solicitat de Dna. senator Ecateriana Andronescu. Conform prevederilor Protocolului de colaborare, NU S-A CREAT CONSENSUL. Din 10 participanți, 3 nu au fost deacord cu înființarea acestei structuri, existând la nivelul ministerului apărării, cel care răspunde de rezerva aparării, suficiente structuri de concepție și execuție.

Dezbaterile au demonstrat voința de păstrare a unității în cadrul FORUMULUI chiar daca exista opinii privind funcționarea defectuoasa a acestuia. S-a reliefat faptul ca nu se înțelege, încă, legătura existenta intre partea activa și cea de rezerva a armatei dar, mai ales implicarea veteranilor Armatei romane, în soluționarea problemelor de interes general

Totodată s-a desprins necesitatea analizei, cu atenție, a Protocolului de colaborare în cadrul FORUMULUI, de către toți reprezentanții structurilor asociative, care nu cunosc prevederile acestui protocol, semnat în data de 5 iunie 2018 de către reprezentanții, legali, a 36 de structuri asociative, fapt care duce la neaplicarea, corectă, a acestor prevederi, la interpretări și variante ce pot crea confuzii în rândul membrilor structurilor asociative.

Având în vedere participarea limitată a membrilor asociațiilor constitutive ale Forumului, dar și a membrilor organelor de conducere a acestor asociații la acțiunea – Scrisoarea petiție – s-a solicitat implicarea președinților asociaților, în acțiunile concrete, stabilite în cadrul Forumului.

Fiecare structură asociativă, componentă a FORUMULUI, poate solicita procesul verbal al ședinței Forumului precum și înregistrarea video a acestei ședințe, secretarului general al Forumului, dl. mr.(r) jurist Petre UCIU, tel.0768904044; E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Solicitare

SOLICITARE

Având în vedere programul ministrului apărării dl. senator Mihai Fifor, precum și al șefului Statului major al apărării dl. gl. Ciucă, program care include activități în garnizoana Craiova, conducerea Asociației ROMIL, solicită, miercuri 8 august a.c., o întâlnire pe teme privind situația actuală a rezerviștilor militari.

Considerăm că prin această întâlnire, dl. ministru, împreună cu șeful Statului major al apărării, pot răspunde și unei solicitări (neonorată) făcută în anul 2017, dar și unei promisiuni (la fel de neonorată) de a se întâlni cu reprezentanții asociației în cursul lunii noiembrie 2017.

Președintele Asociației ROMIL